İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aracıma Beygir ve Tork Artırımı Yaptırdım

Son güncelleme tarihi 11/05/2023

Yeni bir tecrübe ile karşınızdayım, bu yazımda 2008 model Hyundai Accent Era 1.5 Vgt aracıma yaptırmış olduğum chiptuning uygulaması, daha anlaşılır dille araç beygir ve tork artırımı yaptırdım. Uzun zamandır araştırdığım ve pek çok soru işaretini çürüterek yaptırmaya karar verdiğim bu işlem için alanında uzun yıllardır hizmet veren ve daha önce pek çok sağlıklı uygulama yapmış olan BTC chiptuning firmasını tercih ettim.

Edindiğim tecrübeleri paylaşmadan evvel konuyla ilgili küçük özet bilgiler vermek istiyorum. Zira daha önce bu başlıkta anlatılmak istenen terimlerin ne olduğunu bilmeyen ziyaretçilerim olabilir.

Pek çok araç sahibinin zaman zaman sorguladığı “aracım kaç beygir” sorusuna net cevabı yine araç sahiplerinin kendi araç ruhsatlarında görecekleri KW cinsinden yazılan, motor gücünün gerçekte kaç HP yani beygir gücüne tekabül ettiğinin öğrenmenin basit bir formülü vardır. Bunun için araç ruhsatında yazan KW (Kilowatt) değerini 1,341 çarpanı ile çarparak hesaplayabilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse, araç ruhsatının resimde göreceğiniz kısmında yazan Kw değerinin 75 olduğunu varsayalım, buna göre aracınızın gerçek beygir gücü 75 x 1.341 = 100.58 Hp dir.

Beygir gücü, aracın performansında doğrudan etkili bir kavramdır. Kendi özelinde artıları olduğu gibi yakıt tüketimi açısından değerlendirildiğinde düşük güce göre daha fazla enerjiye ihtiyaç duymaktadır. Bu konu zaman zaman duyduğunuz 1.4 motor, 1.6 motor gibi kavramların ortaya çıkmasında da temel rol oynamaktadır. Bu konuda bunu detaylı olarak ele almayacağız ancak böylece bir ön bilgi vermiş olalım.

Ek Cihazlara Gerek Duymadan Beygir Gücü Artırımı Gerçekten Mümkün mü? 

Evet mümkün, şöyle ki ECU yani merkezi kontrol ünitesine sahip halk arasında “beyinli araç” olarak da bilinir, bu tarz araçlarda, aracın marka, model, motor hacmi ve kendi özelindeki teknik detaylarına göre belli oranlarda araç beygir artırımı yapmak mümkündür. Bu işlem, araç beynindeki yazılımın güncellenmesi ile gerçekleştirilir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise bu işlemi yapacak veya yaptırılacak firmanın bu alanda yeterli tecrübe ve müşteri yorumuna sahip olmasına dikkat edilmelidir. Bir diğer önemli husus, araç beygir ve tork artırımı işlemini yapacak firmanın bu işlemi kesinlikle lisanslı olarak yapması son derece önem arz etmektedir. Teknik açıdan firmanın güvenilirliğini ve işinin ehli olup olmadığını ise tecrübelilerden öğrenmek adına internet ortamında firma hakkındaki paylaşımlarını veya firmanın google haritalar sayfasında yer alan yorumlar alanında geçmiş müşterilerinin işlem yorumlarına göz atarak edinebilirsiniz.

Beygir Gücü Artırmak Motora Zarar Verir mi?

ECU üzerinde yapılacak güncellemenin işin ehli, alanında uzman olarak tabir edeceğimiz firmalar tarafından yapılan beygir gücü artırma işlemi, motorun teknik özellikleri ve kapasitesi dahilinde bilinçli bir şekilde yapılması durumunda araçlara bir zarar vermez. Ancak yukarıda belirttiğimiz detayları mutlaka göz önüne alarak aracınızı doğru ellere verdiğinizden emin olmalısınız.

İşlem Sonrası Memnun Kalmazsanız Araç Orjinal Haline Döndürülür mü?

Evet, yapılan işlem sonrasında aracınızın beygir ve tork artırımından memnun kalmaz iseniz aracınızın orijinal yazılımı geri yüklenebilir. Ancak bu durumda ücret iadesi alamıyorsunuz. Aracın orijinale geri döndürme durumu genellikle garantisi bozulmamış araç sahiplerinin olası servise gitmeleri durumunda, garantinin bozulmaması adına servis öncesi orijinale çevirme işlemi diyebiliriz. Şu kadarını söyleyebilirim ki daha önceden chiptuning işleminden memnun olan ve sonradan sıfır araç alan araç sahipleri yeni araçlarına uygulama yaptırmadan çekinmiyor. Performans memnuniyeti böyle bişey demekki…

Yakıt Tasarrufu Sağladığı Yönündeki Söylentiler Doğru mu?

Benim aracımda (Hyundai Accent Era 1.5 Vgt) yol bilgisayarı vs. olmadığı için bunun öncesi-sonrası olarak gözlemem mümkün değil ancak edindiğim bilgiye göre standart kullanım dahilinde veya sakin bir sürüş profiline göre değerlendirildiğinde ortalama 100 km de yaklaşık 1 litre gibi bir yakıt tasarrufu sağladığını firma yetkililerinden öğrendim. İleride bunu ölçümleyebileceğim bir araç alırsam orada da denemek isterim. Yapılan km/tüketim üzerinden ölçümleme yapmadım.

Gözlemim ve Edindiğim Tecrübe Sonucu Memnun muyum ?

Uygulama sonrası benim aracım motor sınırlar zorlanmayacak şekilde bırakıldı ve km göz önünde bulundurularak 20 beygir ve 40 tork artışı sağlandı. Sorunun cevabına gelince, tek kelime ile evet! Gayet memnunum. Örnek vermek gerekirse, daha önceden sollamaya çıktığımda veya hafif rampalarda aracımdaki performans kaybı hissedilir oranda pozitif yönde değişti. Ani performans ihtiyacı (ani gaza basmalarda) bir miktar siyah duman olsa da (bu durum yakıt kalitesine göre de değişiyor) isteneni eskiye nazaran daha iyi veriyor.

Güncelleme: Uygulamayı yaptırdığımda 2018, Eylül ayı idi. Halen aynı araç ve memnuniyet ile devam etmekteyim.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir