İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İhracat Taleplerine ve Yeni Müşterilere Ulaşmanın Yolları Edinilmiş Tecrübeler

Son güncelleme tarihi 11/05/2023

Bu yazımda edindiğim tecrübelerden yola çıkarak ihracat taleplerine ve yabancı müşterilere ulaşmanın yollarından bahsedeceğim. İlk ihracata başlarken neler yaptım, hangi yollardan geçtim, hangi yöntemlerden fayda gördüm bunlara değineceğim. Hazırsanız başlayalım…

İletişim Çağında Olması Gerekenleri Yerine Getirin, Artık!

İhracata yeni başlamak isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenlerin daha çok tercih ettiği bu yöntem ile yavaş ama pes etmeden sabırla müşteri bulmak mümkün. Eğer çabuk yorulan kişisel özellikte iseniz bu yöntemi benimsemeyebilirsiniz. Ama o zaman da bu işlemleri yaptırmak için kesenin ağzını açacaksınız şimdiden söyleyeyim.

İhracat yapmaya kararlı iseniz öncelikli olarak sabırlı olmanız gerektiğini bilmenizi istiyorum. Bu arada hazırlamanız gereken materyallere odaklanarak hedefinize emin adımlarla yürümeye başlayabilirsiniz. Bu noktada yapmanızı önerdiğim şu hususlara dikkat etmeniz hem sonraki aşamalarda işinizi kolaylaştıracak hem de doğru müşteriye ulaştığınızda hızlı yol almanıza ve görüşmeyi sipariş ile neticelendirmenize olanak sağlayacaktır.

  • Kesinlikle ve kesinlikle internet sitenizi İngilizce dilinde hazır hale getirin. (Dikkat ettiyseniz artık internet sitesi kurun bile demiyorum.) Sadece menüler değil ürün bilgileri, içerikler, teknik detaylar vs. müşterinizin internet sayfanızda görüp görebileceğim tüm detayları anlaşılabilir kılın.
  • Ürün görsellerinizin kalitesine önem verin. Mutlaka ama mutlaka kaliteli görsel, mümkünse arka planı temizlenmiş ve üzerinde markanız olan görseller tercih edin. Ürün detay resimlerini vermek mümkünse bu daha da iyi olacaktır. Hatta ürüne ait kısa videolar mevcut ise harika olur.
  • Ürünlerinize ait PDF kataloğunuzu hazırlayın. Baskı formatında olması gerekmiyor ancak müşteriler sizinle iletişime geçtiklerinde yüksek ihtimal ile sizden ürünleri görebilecekleri bir katalog isteyecektir.  Bu sürece şimdiden hazır olun ve ürün kataloğunuzu oluşturun. Hali hazırda bir kataloğunuz var ise güncel olduğundan emin olun. Kataloğunda İngilizce olmasını söylemem gerekmiyor sanırım!
  • Ulaşılabilir olun! Sitenizde paylaşacağınız whatsapp, email, iletişim formu, teklif iste formu gibi etkileşim araçlarının aktif olarak çalıştığından emin olun. Bunların kesinlikle kontrolünü sağlayın.
  • Yönetici olarak ihracat takibini bir personeliniz yapıyor ise mutlaka belli periyotlarda takibini yapın, sorumluluğunu verin.

Para Harcamadan Müşteri Arayışına Girişme (Zahmetli, Yorucu ve Dönüşüm Oranı Düşük)

Bu yöntemde potansiyel müşterilerinizi google maps, facebook, hedef ülke sarı sayfaları gibi platformlarda ilgili anahtar kelimeleriniz ile arayarak profil, site, sarı sayfalarda yer alan iletişim bilgilerini takip ederek vs. bulabilirsiniz. E-mail olarak ilk kıvılcımı başlatabilir, ürünlerinizi anlatan kısa bir mail, ilgilenmesi durumunda iletişim bilgisini mutlaka email ile kendisine ulaştırmalısınız. Benim ilk başlarda denediğim, yorucu, moral bozukluğuna sebep olan, genellikle kuru mail trafiği ve sonuçsuz bir süreç ve zaman kaybı olarak tecrübe ettiğim süreçtir. Müşteri email adresine ürünlerinizi anlatan bir posta gönderme mantığına dayalıdır. Sektöre göre bu husus değişiklik gösterebilir. Ancak imkanlar oldukça kısıtlın ve dar ise tercih edilebilir. Asla tavsiye etmem ama para harcamadan müşterilere ulaşmak gerekiyorsa mevcut imkanlar dahilinde boş oturmaktan iyidir!

Facebook Üzerinden Export / Import Gruplarına Dahil Olmak

Yukarıda da değindiğim yöntemin bir parçası olarak tercih edilebilen Facebook üzerinde yer alan export / import gruplarına dahil olarak ürünlerinizi paylaşabilir. Talep olması durumunda iletişim kuyruğunu oluşturabilirsiniz. Ancak bu yöntem de yine sektöre bağlı olarak çok verimli sonuçların elde edilebileceği yöntem değildir. Zira onlarca kişinin sizin gibi ürünlerini paylaştığı bu gruplarda çok hızlı bir şekilde paylaşımınız eskilerde kalmaktadır. Ayrıca taleplerin de çok sağlıklı olmadığını edindiğim tecrübe neticesinde söyleyebilirim.

Korkusuzca Şu İşe Bütçe Ayırın ve Uluslararası Ticaret Sitelerine Giriş Sağlayın!

Dananın kuyruğu tam olarak burada kopuyor, ama dikkat! Uluslararası import / export sitelerine üyeliklerinizi oluşturarak gelen talepleri takibe alın. Taleplerin gerçekçi mi yapay mı olduğunu anlamaya çalışın. Özellikle yabancı menşeili sitelerde pek çok talebin oluştuğunu görerek olaya hızlı atlamayın. Daha çok güvenilirliği ispatlanmış ve uzun süredir gerek devlet teşviklerine konu olmuş gerekse faaliyetlerini sürdüren siteleri tercih edin.

Yatırım Tavsiyesidir!

  • Turkishexporter
  • Alibaba
  • TradeAtlas
  • PTTtrade

Bu siteler genel kategorili siteler olup bunların dışında sektör bazlı talep toplayan ve paylaşan sitelerde bulunmaktadır. Bunları zaten kendi sektörünüz içinde kolaylıkla bulabilirsiniz. Burada genel kategorili siteleri paylaştım.

Tecrübe ile Sabit Tavsiye

Yukarıdaki aşamaları tamamlayıp artık bu yöntemlerden bir sonuç çıkmayacağını anlamıştım. Birkaç yabancı menşeili site ile Turkishexporter firma profilimizi oluşturmuştum. Gelen talepleri inceliyor ve anlamaya çalışıyordum. Turkishexporter da o dönem bir kısım ürün girişleri de yaparak firmalar sekmesinde yer almıştık. Gelen talepleri görüyor ancak iletişim bilgilerini göremiyorduk. Bir süre bu süreci takip ederek üyelik paketi almaya karar verdik. Ödeme işlemlerinin tamamlanmasını ardındanp profil sayfamızda ücretli üyelik paketleri dahilinde sunulan ekstra sunum alanlarını da doldurarak gelen talepleri görmeye başlamıştım. Hızlı bir şekilde geçmiş taleplere iletişim ve mail bilgileri üzerinden dönüşler yapıyor ve müşteri kovalıyordum. Ve evet karşımda artık gerçek muhataplar vardı zira görüşmelerin havasından ciddi olup olmadıkları bile anlaşılıyordu. Aradan çok uzun süre geçmeden ilk ihracat bağlantımızı yaptım. Ön ödeme alındı, siparişleri hızla hazırlamaya başladık ve kalan ödemenin de tamamlanması ile ürünler artık sevkiyata hazırdı. Sonrasında biz o yılı 13 ihracat ile kapattık ve bunda attığımız bu adımın ne kadar doğru olduğunu, ne kadar doğru bir yatırım olduğunu anladık.

2022 yılı için Ticaret Bakanlığı’nın da destek çıkması ile teşvikten faydalanarak üyeliği yeniledik. Düzenli olarak gelen taleplere yanıt veriyor, takip ediyor, müşteri kovalıyor ve sipariş almaya devam ediyoruz. Bizim hikayemiz de kısaca böyle, size de vesile olması dileğiyle…

Yukarıdaki paylaşımımda reklam yapıyor gibi algılanabilir ama değil, bu yıl 1 tane daha uluslararası siteye üyelik düşünüyoruz. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Şu an Çin’in pozisyonu, pandemi, savaşlar vs. sebeplerden dolayı Türkiye’miz için çok güzel fırsatlar var. Değerlendirilmesi dileğiyle…

Bu arada Turkishexporter a üye olmayı düşünüyorsanız zaman içinde gelişen yeniliklerden bilgi sahibi olmak istiyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz. Üyeliğe karar verdiyseniz referans olarak ekstra küçük bir indirim daha almanıza yardımcı olabilirim.

Bu ve bunun dışında sormak istedikleriniz için lütfen çekinmeyiniz. Bilgi paylaştıkça artar. Unutmayın, başkalarının edinilmiş tecrübelerini parayla satın alamazsınız ancak tatlı dille faydalanabilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir