İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ticaret Bakanlığı E-Ticaret Sitelerine Giriş Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Son güncelleme tarihi 11/05/2023

Birçok firmanın yararlanmak için beklediği ve firmalara nakdi anlamda destek sağlayan, Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan “e ticaret sitelerine giriş desteği başvurusu” işlemlerini sizlerle paylaşacağım. Her ne kadar Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde başvuruya ait detaylar paylaşılmış olsa da bu konuda dikkat edilmesi gereken hususlar ve başvuru esnasında edindiğim tecrübeler, işlemler aşamasında size pek çok kolaylık sağlayacaktır. Hemen belirtmeliyim ki bakanlığın internet sitesinde de görebileceğiniz: “Ticaret Bakanlığı 2022 yılı için firmaların Bakanlıkça onaylanan e-ticaret sitelerine üyeliklerine ilişkin giderleri, e-ticaret sitesi başına %60 oranında, yıllık 15.102 TL’ye kadar desteklenecektir. (Dekont tarihi esas alınır.)” notunu burada bir kez daha paylaşmak istiyorum. Böylece destek için alacağınız maksimum tutarı öğrenmiş oldunuz. Destekten faydalanmak için destek başlangıç tarihi itibari ile yapılan ödemelerde geçerli olacağını sanırım söylemeye gerek yok.

Ayrıca, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan E-Ticaret Sitelerine Giriş Desteği hususunda gerekli bilgilerin yer aldığı linki de paylaşıyorum. Tereddüte düştüğünüz bir husus olursa kaynağından teyit edebilirsiniz.  Dokümanlara da yine buradan erişebilirsiniz.

https://ticaret.gov.tr/destekler/ihracat-destekleri/pazara-giriste-dijital-faaliyetlerin-desteklenmesi

E-Ticaret Sitelerine Giriş Desteği Hangi Siteleri Kapsamaktadır ?

Destekten faydalanmak için başvuru yapmak istiyorsanız öncelikli olarak Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan güncel listeye göz atmalısınız. Burada destek sağlanan güncel sitelerin listesini görebilirsiniz, başvuracağınız sitenin bunlar arasında olduğunda emin iseniz sonraki aşamalar için okumaya devam edebilirsiniz.

E-TİCARET DESTEĞİ SİTELERİ GÜNCEL LİSTESİ

Listede göreceğiniz üzere siteler ve kategorilerini kontrol ederek, firma profilinize uygun olan potansiyel müşterilere ulaşma ihtimalinizin en fazla olduğu siteleri tercih etmenizi öneririm. Tercih noktasında kararsız iseniz, internet üzerinde sitelere ait yorumlara göz atabilir veya çevrenizde ihracat amacıyla bu sitelerden faydalanan kişilerin görüşlerini alabilirsiniz. Eğer bir bilgi edinemiyor iseniz tavsiyem, üye olmayı düşündüğünüz platformun ilgili kategori veya kategorilerini kısa bir süre takip edin, ayrıca geçmişe dönük olarak da talep başlıklarına göz atın. Müşteri hizmetleri desteği de alarak site tarafında sormak istediğiniz özel soruları kendilerine sorabilirsiniz. Hangi sitede sizin için daha çok güncel talep mevcut ise bu seçenekten yürümek mantıklı olacaktır.

Listede yer alan ve diğerlerine göre daha bilinen siteler Alibaba, Turkishexporter ve TradeAtlas olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu siteler genel olarak pek çok sektör kategorisinden taleplere yer vermekte ve üyelik aşamasında firma profilinize uygun olarak talepleriniz doğrultusunda kategori seçiminizi oluşturmaktadır. Seçeceğiniz üyelik paketi ve detayları bu noktada belirleyici olacaktır.

Ben bu destekten şu an için sadece Turkishexporter için faydalandığımdan burada paylaştıklarım bu site özelinde anlattım. Ancak diğer siteler içinde başvuru prosedürü hemen hemen aynı olacaktır. İlerleyen süreçte diğer siteler için de destek başvurusu yaparsam ve farklı bir husus olursa onları da konuya eklemeyi planlıyorum.

E-Ticaret Sitelerine Giriş Desteğine Kimler Nasıl Başvurabilir ?

Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan E-Ticaret Sitelerine Giriş Desteği’ne başvuruda bulunabilmeniz için şu şartları kontrol ediniz. Burada belirtilen dokümanlar başvuru sırasında isteneceği için hazırlamanız gerekmektedir.

  • Kontrol Et: Başvuru yapacağınız firma tüzel kişiliğe sahip bir işletme olmalı. (Limited Şirketi gibi) Şahıs firmalarına destek verilmemektedir.
  • Kontrol Et: Başvuru yapacağınız firma Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne (TİM) bağlı olan bir ihracatçılar birliğine üye olmalı. Başvuru evrakları bağlı bulunduğunuz ihracatçılar birliğine dijital ortamda gönderilecek olup, gerekli evrakları tamamlayıp bağlı bulunduğunuz ihracatçılar birliğinin kep adresine, firmanıza ait kep adresiniz üzerinden göndereceksiniz. Dilerseniz bilgi almak için öncelikli olarak bağlı bulunduğunuz ihracatçılar birliğine de danışabilirsiniz.
  • Temin Et: KEP adresiniz ve şirket yetkilinizin E-İmzası işlemleri yapabilmeniz için mutlaka olmak zorunda aksi takdirde işlemleri yapamazsınız. KEP adresi olmayanlar için almak için PTT’ye başvuruda bulunmanız gerekmektedir. KEP adresiniz olmalı ve şirket yetkilisi e-imzası bulunmalıdır.
  • Uygulamayı Pc ye Kur: Evrakları bağlı bulunduğunuz ihracatçılar birliğine göndermeden evvel Tübitak İmzager uygulaması ile dijital imzalı olarak imzalama işleminden geçirmelisiniz. İşlemi yaptığınız dokümanın sonuna program “_signed” ibaresi eklemektedir. Bu dokümanları göndereceksiniz.
  • Turkishexporter firma profilinizi doldurunuz ve firma bilgilerinizin başvuru yapacağınız firma bilgisi ile aynı olduğunu kontrol ediniz.
  • İngilizce internet sitenizin ekran görüntülerini alarak hazır hale getiriniz. Anasayfa, ürün sayfası, hakkımızda ve iletişim sayfalarından birer görüntü alarak pdf haline getirebilirsiniz.
  • Turkishexporter için almış olduğunuz paket ödemesinin firma yetkilinizce veya firmanız adına ödendiğinden emin olunuz. Buna ait ödeme dekontu veya kredi kartı ekstrenizi banka tarafından kaşe imzalı olarak temin ediniz. Bankanızın müşteri temsilcisi size bu konuda yardımcı olacaktır.

Buraya kadar geldiyseniz artık başvuru işlemlerini tamamlamaya oldukça yaklaştınız diyebilirim. Devam edelim…

Özetleyecek olursak;

  1. Ticaret Bakanlığı’nın (yukarıda belirttiğim link) sitesinde yer alan gerekli evrakları topladınız, bunları doldurdunuz ve tarayarak pc nizde arşivlediniz.
  2. Tarayarak aldığınız dokümanları İmzager uygulmasından imzaladınız ve dokümanlarınızın sonuna “__signed” eklendi.
  3. PTT KEP hesabınızı açtınız, mail oluştur diyerek ilgili alanları ve bağlı bulunduğunuz ihracatçılar birliğinin eposta adresini girdiniz. Dosya ekle diyerek “_signed” olan dokümanlarınızı dosyaya eklediniz. Mail içerik kısmına varsa mesajınız, dokümanlarda sorun olması durumunda iletişime geçilecek kişi iletişim bilgisini ekleyebilirsiniz. Dosyaların eklenmesi biraz zaman alacaktır sabırlı olun. Toplam ekli dosya boyutunuzun 25 MB dan büyük olmamasına dikkat ediniz.
  4. Gönder butonuna basarak e-imza şifresi ile işlemi tamamlayabilirsiniz.

Başvuru işlemlerini 1-2 gün önce tamamladım. Ödeme desteği sonrasında tekrar bilgi güncellemesi sağlayacağım.

Burada paylaştığım bilgiler başvuru esnasında edindiğim tecrübelere dayanmaktadır. Önemli hususları paylaşmaya çalıştım. Yapılan işlemlerin sorumluluğu tarafınıza ait olup zaman içinde değişikliğe uğrayabilecek hususlar ve detayları kontrol etme sorumluluğu sizindir.

Sormak istediğiniz hususlar ile ilgili olarak eposta@engintoprak.com adresime mail gönderebilirsiniz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir